Parlamentarii securizează mandatele deputaților și senatorilor incompatibili. Cum a rezolvat Chiuariu „problema din legea ANI”

Parlamentarii securizează mandatele deputaților și senatorilor incompatibili. Cum a rezolvat Chiuariu problema din legea ANI
Publicat: 22/01/2013, 09:57
Actualizat: 13/07/2016, 15:55

O nouă modificare propusă la statutul senatorilor și deputaților vine să-i pună la adăpost parlamentarii declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate(ANI). Potrivit unei modificări la legea statutului parlamentarilor, aleșii ar putea rămâne cu mandatul chiar dacă sunt declarați incompatibili de ANI.

În proiectul de statut era prevăzut că mandatul de parlamentar încetează, printre altele, „la data rămânerii definitive prin neatacare, a raportului ANI adoptat în conformitate cu procedurile legale, prin care se constată incompatibilitatea”. Această prevedere a fost eliminată la propunerea fostului ministru al Justiției, în prezent șeful senatorilor juriști, Tudor Chiuariu.

Astfel, în noua reglementare, senatorii și deputații își pierd funcția doar în urma unei hotărâri irevocabile și definitive a instanței de respingere a contestației făcute de cel declarat incompatibil.

Până acum decizia ANI rămânea definitivă și-și producea efectele – respectiv pierderea mandatului – dacă nu era contestată în termen de 15 zile.

VEZI AICI PROIECTUL DE MODIFICARE A STATUTULUI PARLAMENTARILOR

Modificarea de ultimă oră poate avea drept consecință faptul că un parlamentar declarat incompatibil să rămână în funcție în condițiile în care nu contestă decizia ANI.

Inițiatorul susține că Agenția poate face o acțiune în constatare. „Oricând se poate constata pe cale judecătorească că mandatul a încetat. Are tot dreptul cel interesat să facă o acțiune în constatare”, a declarat Chiuariu.

Același lucru îl susține și deputatul UDMR, Mate Andras. Întrebat de gândul ce se întâmplă dacă parlamentarul vizat nu contestă decizia ANI, Mate a răspuns că Agenția poate să facă o acțiune în constatare. Adică, ANI ar trebui să ceară instanței să constate că hotărârea sa privind incompatibilitate unui parlamentar nu a fost atacată, iar instanța să dea o decizie.

Potrivit legii însă deciziile ANI fac obiectul contenciosului administrativ, iar o cerere de acțiune în constatare din partea Agenției nu poate fi admisibilă. O acțiune în instanța de contencios administrativ presupune existența unui reclamant, mai exact persoana care se consideră vătămată în urma unei decizii a unei autorități administrative, cum este și ANI.

Practic, în situația de față, dacă senatorul sau deputatul declarat incompatibil nu contestă în instanță decizia ANI, rămâne cu mandatul, deoarece instanța nu poate admite deschiderea unei acțiuni în lipsa unei persoane care se consideră vătămată de o asemenea decizie.

Cu toate acestea, Tudor Chiuariu, susține că este vorba despre „principii constituționale” și despre respectarea „separației puterilor în stat”.

„Nu putem să trecem peste peste niște principii constituționale. Prin separarea puterilor în stat nu se poate ca printr-un act administrativ al unei autorități administrative să înceteze un mandat a unui membru al puterii legislative. În legea ANI erau probleme”, a declarat Chiuariu.

Fostul ministru al justiției a apreciat că prevederile inițiale erau „neconstituționale”. „Să fie completată legea ANI potrivit procesului legislativ”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Interdicție pentru stăpânii de câini sau pisici. Toată lumea trebuie să respecte regulile
JOI Exclusiv: Horațiu Mălăele, formă fizică de inviat. Cum a fost surprins celebrul actor
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
×